понедељак, 26. септембар 2016.

Nacionalni okviri kvalifikacija regiona

U jednom trenutku svi se zapitamo da li je realno to što tražimo?

Kažu cena goriva u okruženju je ta, cena struje u okruženju je ta.. a da vidimo kako se kotiraju nacionalni okviri koji su potekli iz istog sistema obrazovanja?

Hrvatski kvalifikacijski okvir



* Razina 5 – ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifi kacije je minimalno 120 ECVET ili ECTS bodova, od kojih je najmanje 60 ECVET ili ECTS bodova na 6. ili višoj razini skupova ishoda učenja. Uvjet pristupanja: posjedovanje prethodne kvalifi kacije na razini 4.1 ili više.
• Razina 6 – ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifi kacije je minimalno 180 ECTS bodova, od kojih je najmanje 120 ECTS bodova na  6. ili višoj razini skupova ishoda učenja. Uvjet pristupanja: posjedovanje prethodne kvalifi kacije na razini 4.2 ili više, uz položene ispite obveznih predmeta državne mature.
Razina 7 – ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifi kacije je minimalno 60 ECTS bodova na 7. ili višoj razini skupova ishoda učenja. Ukupno radno opterećenje kvalifi kacije na razini 7., zajedno s prethodnom kvalifi kacijom na razini 6., koja je uvjet pristupanja, je minimalno 300 ECTS bodova, od kojih je najmanje 180 ECTS bodova na 6. ili višoj razini skupova ishoda učenja i najmanje 60 ECTS bodova na 7. ili višoj razini skupova ishoda učenja. Uvjet pristupanja: posjedovanje prethodne kvalifi kacije na razini 4.2 uz položene ispite obveznih predmeta državne mature ili posjedovanje prethodne kvalifi kacije na razini 6 ili više.

• Razina 8.1 – stjecanje kvalifi kacije uključuje najmanje jednu godinu znanstvenog ili umjetničkog istraživanja u ekvivalentu punog radnog vremena, čiji je rezultat barem jedan objavljen originalan rad s relevantnom međunarodnom recenzijom. Uvjet pristupanja: posjedovanje prethodne kvalifi kacije na razini 7.

Povezivanje HKO-a s QF-EHEA
Članak 17. 
(1) Razine HKO-a u ovom članku označavaju razine cjelovitih kvalifi kacija 
stečenih u sustavu visokog obrazovanja.
(2) Razine HKO-a iz stavka 1. ovoga članka povezuju se s razinama u QF-EHEA na 
sljedeći način:
• razina 5 u HKO-u povezuje se s podrazinom razine 1 u QF-EHEA;
• razina 6 u HKO-u povezuje se s razinom 1 u QF-EHEA;
• razina 7 u HKO-u povezuje se s razinom 2 u QF-EHEA;
• razina 8.1 u HKO-u povezuje se s razinom 2 u QF-EHEA;
• razina 8.2 u HKO-u povezuje se s razinom 3 u QF-EHEA.

Crnogorski okvir kvalifikacija

U nivo pet (V):
     - kvalifikacija višeg stručnog obrazovanja (120 kredita CSPK-a);
     - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.
Šesti nivo (VI)
     U nivo šest (VI):
     - kvalifikacija visokog obrazovanja (180 kredita CSPK-a);
     - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.
  Sedmi nivo (VII)
     U podnivo jedan (VII1):
     - kvalifikacija visokog obrazovanja (240, 180+60, 300, odnosno 360 kredita CSPK-a); i
     - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.
     U podnivo dva (VII2):
     - kvalifikacija visokog obrazovanja (180+120 ili 240+60 kredita CSPK-a);
     - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.
     Osmi nivo (VIII)
     U nivo osam (VIII):
     - kvalifikacija visokog obrazovanja (300+180 kredita CSPK-a);
     - stručna kvalifikacija ili dio stručne kvalifikacije sa minimumom jednim kreditom CSPK-a.
     Opisi nivoa i podnivoa kvalifikacija određuju se propisom organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete (u daljem tekstu: Ministarstvo) po prethodno pribavljenom mišljenju savjeta nadležnog za određeni nivo kvalifikacija.

17 коментара:

  1. Ето примера из најближег окружења који се може користити као већ утврђени модел и применити и код нас у земљи.Са овим треба изаћи пред предлагаче а и у јавност ,што значи да треба обезбедити неко гостовање у емисији на ТВ са националном фреквенцијом.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
    2. pecijalistički diplomski stručni studij traje jednu do dvije godine i njegovim se završetkom stječe 60 do 120 ECTS bodova. Završetkom se stječe stručni naziv stručni specijalist uz naznaku struke.
      https://www.azvo.hr/images/stories/shema_vo_u_rh_hrv.jpg

      3) diploma primijenjenih specijalističkih studija, poslije završenog primijenjenog specijalističkog programa, obima najmanje 60 ECTS, a nakon sticanja diploma primijenjenih osnovnih studija
      http://www.mpin.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=200942&rType=2&file=Zakon%20o%20visokom%20obrazovanju.docx

      Избриши
    3. И као што сам рекао нигде у окружењу као у Србији не постоје ССС студије које трају 1 годину и носе 60 бодова.
      Ми смо студије 2 степена и морамо то да останемо.
      У Хрватској постоји нешто слично и траје 2 године и имају 120 бодова.
      Овако као ми 2. степен високог образовања са 60 бодова не постоји. Зато се морамо изборити да се донесе НОВИ закон о в.о. и наша стечена права заштите.
      То у Хрватској је нешто сасвим друго, слично али различито. Зато се морамо изједначити са нивоом од 300 бодова као стари дипломирани што су се изједначили да данашњим академским мастером од 300 бодова и могу нормално да функционишу.
      Не могу после 11 година да нам опозову звања. Па људи су директори, саветници министара, високи функционери у јавним службама, високи фоцири у полицији, па не могу да нам скину звања и чинове.

      Избриши
    4. kako nema, pa gore ti pise da ima od 60 do 120(1 ili 2 godine(

      Избриши
    5. Не могу више да се натежем са вама, страшни сте!
      60 је када је предходни циклус 240 а 120 када је предходни циклус 180 бодова. Углавном мора бит 300 бодова њихов други циклус виских студија.
      Пише и на тараби!

      Избриши
  2. A to ce da nam priznaju i plate o svetom NIKAD,tuzba za ministarstvo zdravlja i Loncara u ZATVOR!!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Тужите ваше синдикате, ваше директоре, вашу Комору, ваше општине и градове који су вам оснивачи. Мали број установа је где је покрајина и република оснивач.
      Прошло је све филтре до министра и нико није реаговао, значи да се слажете да вам главне и надзорне буду са средњом школом. Слажете се да не постојите са 4 и 5 година високог образовања чим нисте организовали ни један штрајк.
      Шалим се!
      Па зар не видите да нам намерно неко урушава читав систем радног законосавства. Доћићете у ситуацију да ваш посао може да ради и болничар. Идите у иностранство, шта чекате? Па од како је овај систем високог образовања др Томица је био 2-3пута министар, па др Станковић, па др Славице Ђукић-Деајановић мислим 2 мандата, па Златибор Лончар други мандат и сви се чуде шта сте ви то завршили. А сви они су профеосри на факултетима где се школује кадар ССС. А не знају? Или можда знају а неће да знају?
      Па и сваки министар просвете од како је болоње: др Жарко Обрадовић 2-3 мандата, др Вербић и овај задњи не дозвољавају упис ССС на буџет нити једног сутдента, нема нити једне студенске стипендије и кредита за ССС, нити једног студентског кревете за ССС, нити једне пповластице за ГСП и мензу за ССС студента? И њима је то нормално? Да једино ССС студенти немају никаква права? Да ли је то намерно или није ко зна? Можда је само јавашлук и безобразлук? Можда је неко плаћен за то да прави зулум по Србији а можда и није? Ко то зна?
      Да смо нормална европска држава да ли би о томе причали? О томе да и ти суденти ССС имају права као о сви други студенти? Да причамо да није уреду да ти буде шеф са средњом школом а ти имаш високо 4-годишње образовање и да је то сасвим нормално и они га препознају као руководиоца а тебе не и још се чуде шта си ти то завршио и за чега си компетентан? А за чега је компетентан тај (та) са средњом шкомпетентна да ти буде шеф ту се не чуде?
      Србија је чудо!
      Мене једино зачуди када видим да је неко нормалан и да има нормалне резоне. Па зар некоме проф.др сци. треба толико да укапира? Па наравно да не терба. Проф. др сци. имају много прчег посла од државног! Треба узети неку тезгицу у Р. Српској, неком приватном факултету у земљи или окружењу, продати коју књижицу, акредитовати неки семинар, то је реалан живот а не тамо неки студенти ССС који траже нека права а они су се договорили да им та права не припадају. Нема резона зашто али једноставно такав је став и интерес нечији. А ви ССС пуно тражите! И да будете на буџету, и да још добијате студенстке стипендије и кредите, да спавате по студентским домовима и да једете по студенстким мензама и још да се вози у ГСП. Пуно је то брате, пуно!
      И на крају када позавршавате те глупаве студије 2. степена тзв. ССС хтели би и да радите у струци и да вам не буду шефови са средњом школом? Пуно тражите! Па зашто су оне завршавале средњу школу него да вам буду главне.
      Ко је у Србији нормалан тај стварно није нормалан!

      Избриши
    2. Извињавам се свим колегиницама и колега на изливу емоција!
      Тешко је остати суздржан када 2. степен високог образовања хоће да на силу врате у 1. степен високог образовања!
      Па зашто смо онда завршавали ССС - студије 2. степена него да у складу са законом можемо да будемо наставници у складу са законом. Са ОАС од 240 бодова не можеш бити наставник јер су студије 1. степена.
      И шта сада па зашто смо онда ишли на студије 2. степена? Да би нам рекли да је то исто као и студије 1. степена? Доводе нас у заблуду и ништа? Нема одговорности? Шта ће урадити? Јавно се извинити да смо преко ноћи постали 1. степен високог образовања? Па зар није шизофрено? Како може да се реагује? Да будеш нормалан у Србији? Како? Када сваки дан смишљају неки бизаран план да те упропасте! Али може им се, немају никакву одговорност.
      ПС
      Волео би када би ми неко од тих умних, паметних и књишких људи показао само једну диплому Вишег образовање са специјализацијом у трајању до 1
      године (до 2005.године, 6.2 ССС) како су написали у НОКУ. Имам 50 година и инспектор сам 25 година и никада нигде у било ком предузећу у Србији није ми ставио на увид такву диплому са којом хоће нас тобоже да изједначе. Наравно да је нема! Да ли ви знате икога у Србији са Вишим образовање са
      специјализацијом у трајању до 1 године (до 2005.године, 6.2 ССС)? Све ово не би ни Спилберг боље режирао али ово је ипак ХОРОР! Па они у министарству су за ''Лазу Лазаревића''!

      Избриши
    3. ПС
      Мислим да хоће да нас слуде и да нас направе да смо луди! Али ако нас праве лудим не могу да нас праве и глупим!
      ПИТАЊЕ ЗА МИЛИОН ЕВРА ЗА СВЕ КОЈИ СУ САСТАВЉАЛИ НОК:
      - покажите нам само ЈЕДНУ диплому Вишег образовање са специјализацијом у трајању до 1 године (до 2005.године, 6.2 ССС)! Ако постоји отварам Фонд за тога ко домунентује одговр на ово питање и скупљам му до 1000000 евра и нека му буде срећно.
      Али ако то никада није постојало у Србији а није (био је крајем 60-их година предлог да се после више школе може узети 1 година специјализације али то никада није заживело) молим све колегинице и колеге да тражимо оставку свих актера у доношењу НОКА и њихову материјалну, моралну и кривичну одгворност за такаву тешку повреду људских и радничких права грађанки и грађана Србије и урушавање државног апарата!

      Избриши
    4. Ostavka za ministra Loncara i krivicna tuzba . U ZATVOR ministre Loncaru !!!!!

      Избриши
    5. Па колегинице није баш за затвор.
      То је пракса била др Славице и др Станковића и др Томице, одувек су Вам главне и надзорне са средњом стручном спремом.
      Каталог је катастрофалан и тобоже се сада држе каталога где Вас нема.
      И пре таога су Вам биле главне са средњом школом и када сте имали само вишу школу.
      Невероватно је сада када је на снази нови Закон о в.о. где ви са 4-годишњем високим образовањем (специјалисте струковне сестре и дипл. медицинске сестре) и 5-годишње (мастер сестре) не препознају Вас и опет су Вам шефице са средњом школом.
      Па не би требале више ни са вишом школом и ОСС да буду шефице јер имате највиша сестринска звања у оквиру 2. степена високог образовања а камо ли са средњом школом.
      Није нормално у Европи да се догађа такво нешто у 21. веку, можда у Јужном Судану је ок у овом моменту али у Европи? Треба да доказујете да постојите! Треба да доказујете да сте Ви са 4-годишњем високим образовањем стручније од сестара са средњом спремом? Схизофренија?
      И то прође све филтре и колектив и синдикат и опшитну и сестринску Комору и министарство и Владу?
      Па добро је, макар Вас не туку на послу (надам се)!

      Избриши
    6. A mozda bi bilo najbolje da svi odemo iz Srbije i ne patimo vise i vi koje tiranisu i mi koji posmatramo tiraniju. Neka zaj.....ju sami sebe! Nije vise smisleno govoriti i pojedincima na Blogu i pojedincima u drustvu da su sestre sa 4. godine visokog obrazovanja skolovanije od sestara sa srednjom skolom i kako bi bilo normalno da sestre sa 4. godine visokog obrazovanja budu glavne a ne one sa srednjom skolom. Ali ocigledno je da je doktoru (citaj dr med.) i master sestra samo sestra i da joj nece nikada priznati da ima visoko obazovanje.

      Избриши
  3. Postovane kolege, molim Vas otvorite sajt Ministarstva prosvete,pogledajte deo Prosvete/Visoko obrazovanje/becelor i master i onda mi recite kako se tretiraju specijalisticke strukovne studije

    ОдговориИзбриши
  4. Neka ovo pogledaju i "strucnjaci" iz inzenjerske komore

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je sve normalno za SSS. A inzenjerska komora za sestrinsku jaca od sestrinske komore. Oni su takodje za jedno dubinsko ciscenje. Da se malo prosvetle!
      PS
      Koliko ima na rukovodecim mestima u Komori inzenjera i tehnicara nasih kolega sa SSS? Verovatno niko! I ko onda moze da nas zastupa? Prof. dr sci. koji slicno kao u kod sestara samo SSS prepoznaje kada ga skoluje na fakultetu ili visokoj skoli a kada dodje po licencu, onda SSS pita a kosi ti i sta si to zavrsio sinko? Ludilo?

      Избриши
    2. hteo sam da kazem za NIJANSU JACA OD SETRINSKE KOMORE.

      Избриши